Изследователи откриха първите мустатили, които са монументални каменни конструкции, датиращи от

...
Изследователи откриха първите мустатили, които са монументални каменни конструкции, датиращи от
Коментари Харесай

Древна находка: Откриха светилище на неизвестни богове в пустинята

Изследователи откриха първите мустатили, които са монументални каменни структури, датиращи от интервала на късния неолит, през 70-те години на предишния век. Оттогава са намерени около 16 000 мустатили, най-вече в Северна Саудитска Арабия. Въпреки разкопките и интензивните проучвания, никой не успя да дефинира точната функционалност на тези структури – до момента.

В неотдавна оповестена публикация, откриватели от Университета на Западна Австралия демонстрират, че тези монументи евентуално са били употребявани за ритуални цели.

Archaeologists Discover Worship of Unknown Gods at Ancient Desert Monument - VICE
— aka Xochi (@akaXochi)
Мустатилите са правоъгълни, каменни структури с ниски стени, които варират от 20 до 600 m дължина. Учените идентифицираха 7000-годишни фрагменти от скотски черепи и рога, най-вече от домакински добитък, открити покрай огромен изправен камък, който е част от дълъг 140 метра мустатил, ситуиран на 55 благи източно от град АлУла. Авторите настояват, че близостта евентуално демонстрира, че регионът е място за жертвоприношение на животни.

Откритието също по този начин допуска, че тези мустафили са били дестинация на многократни поклонения и миграция.

Фактът, че хората наподобява са пътували до тези структури допуска, че имаме ранна форма на поклонение в района. Преди това се смяташе, че не е имало доста взаимоотношение сред другите елементи на Северна Арабия през този интервал, само че в този момент знаем, че не е по този начин. Фактът, че сходно религиозно поверие наподобява може да се популяризира в голяма област, е непостижим на всички места по света.

Изследователите ще разкопават още мустатили, с цел да съберат по-подробна екологична и климатична информация за района сред неолита и бронзовата ера. Учените се надяват, че това ще ни помогне да разберем по-добре развиването на цивилизацията в антична Саудитска Арабия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР